Petitul & Logodna

Populatia Egiptului fiind majoritar musulmana, traditia casatoriei este mult influentata de practicile islamice, desi Egiptul este mai putin traditionalist decat majoritatea tarilor musulmane. Traditia musulmana interzice intalnirile si orice fel de interactiuni intre tinerii de sex opus inainte de casatorie. Cu toate acestea exista numeroase ocazii sociale unde barbatii si femeile egiptene au ocazia sa se cunoasca: la scoala/universitate, la locul de munca, la nunti si alte evenimente sociale unde participa ambele sexe. In asemenea imprejurari este posibili ca doi tineri sa se indragosteasca si sa doreasca casatoria. Dupa ce tanarul obtine acordul fetei, el va cere aprobarea familiei acesteia in cadrul unei vizite oficiale in care viitorul mire vine insotit de parintii sai. In mod traditional aceste mariaje sunt privite cu foarte multa reticenta de catre familii insa acestea isi vor da in final binecuvantarea daca vad ca tinerii sunt foarte hotarati sa-si uneasca destinele si daca amandoi au aceeasi educatie si statut social.
In afara unirilor din dragoste, majoritatea casatoriilor egiptene sunt aranjate intre familiile tinerilor, fara acordul acestora, un obicei aflat in schimbare astazi, desi nici in trecut nu punea probleme deoarece copiii erau casatoriti inca din perioada adolescentei inainte de a incepe sa cunoasca si alti tineri/tinere. Ideea impamantenita era aceea ca dragostea vine mai tarziu, dupa intemeierea familiei. In cautarea unei perechi potrivite familiile solicita ajutorul rudelor si cunostintelor.

Mariajul in Egipt e o legatura ce uneste nu doar doi tineri ci doua familii mari de aceea este atat de important consensul intre ele mai ales in zonele rurale unde tinerii insuratei traiesc in apropiere.

Daca uniunea este agreata de parinti, tinerilor li se permite sa se intalneasca si sa socializeze. In situatia in care se plac, urmeaza cateva alte intalniri intre familii si se organizeaza petrecerea de logodna.

In sudul Egiptului, baietii si fetele nu cresc impreuna motiv pentru care se apeleaza la serviciile unei femei batrane numita El-khatba care joaca rolul petitoarei din sat. In cazul in care nu se recurge la petitoare, cel mai probabil tanarul se va casatori cu o femeie din propria familie, mariajele intre veri fiind frecvente in aceasta parte a tarii. Desi in Egipt este ilegala casatorirea fetelor care nu au implinit varsta de 15 ani, nu este iesita din comun logodna copiilor de 9 ani, in special in Egiptul de Sus.

Dupa ce familia fetei isi va da acordul cu privire la mire, parintii celor doi incep discutiile si aranjamentele financiare. Tanarul trebuie sa ofere o suma de bani numita Mahr –folosita de familia fetei pentru mobilarea apartamentului unde vor trai insurateii, apartament aflat in responsabilitatea mirelui. In trecut, mirele trebuia sa cumpere casa insa datorita pretului crescut al acestora, astazi inchirierea reprezinta o alternativa acceptata.Mirele trebuie sa plateasca miresei si un fel de dota (suma fixa mult mai mica decat Mahr), dar in cazul in care e vorba despre o casatorie intre rude aceasta dota nu mai este necesara. In afara dotei, mirele trebuie sa aduca viitoarei sotii bijuterii (Shabka) pe care i le va oferi cu ocazia logodnei. 
Logodna este sarbatorita fie in cerc restrans fie mai larg (la restaurant) logodnica purtand o rochie de seara bogata (asemanatoare celei de mireasa dar de alta culoare).Rochia, inchiriata sau cumparata, are o crinolina, e batuta in strasuri, paiete, etc iar paleta coloristica este infinita desi culorile clasice sunt roz si bleu.Tot cu ocazia logodnei, viitoarea mireasa va primi si o verigheta pe care o va purta pe mana dreapta.

Fotografiile artistice/de studio sunt un MUST care acompaniaza evenimentul logodnei. Adesea logodnicii imbracati in costume de sarbatoare sunt vazuti in sesiuni foto/video in locuri cu prestanta de “landmark”: pe poduri faimoase, in fata unor palate, in gradini sau parcuri, etc.